In mijn kleine achtertuin groeien paar druivenstruiken ieder jaar kan ik daar ongeveer 12 kilo blauwe druiven oogsten.

Van de druiven maak ik 5 liter rode wijn, druivensap en druivenjam.

Later zal ik hier de werkwijze publiceren.

In 2023 heb ik zo'n 20 kg druiven gekregen. 

Een deel van de druivenoogst.

Hieronder paar foto's van de wijnproductie

De pulpgisting, de manier om rode wijn te maken.

De kleur van de wijn zit in de schil van de druif.

Deze fase duurt ongeveer een week. 

De pulpgisting, met deze twee gevulde emmers kan ik 10 liter rode wijn maken.

De druiven zijn gekneusd en de gist en andere ingrediënten zijn al toegevoegd.

3 maal daags roer ik de massa om. 

Deze fase duurt ongeveer een week. 

Deze foto heb ik in 2023 gemaakt.

Ook heb ik het suikergehalte van het druivensap gemeten. Met het suikergehalte van het druivensap en de oechsle tabel en wat extra suiker kan na vergisting van de suikers een gewenst alcohol percentage bereikt worden. https://www.dewijnhoek.nl/database/info87.html

De pulp, de wijn met schilletjes, gaat door een kaas- of passeerdoek. Zo blijft er enkel sap over.

De gekneusde druiven kunnen ook nog uitgeperst worden, dat doe ik met deze kleine druivenpers.

Heel wat keren de afwas gedaan, alles moet wel schoon zijn. Schoonmaken met een beetje sulfiet en water hoort er ook bij.

Op 30 september 2023 heb ik de wijn in een 10 liter gistingsfles gedaan.

Om deze fles goed te vullen heb je ongeveer 16 kg druiven nodig.

Op de fles zit een waterslot, zo kan de CO2 uit de fles ontsnappen. Zolang er luchtbelletjes in het waterslot te zien zijn wordt er alcohol geproduceerd. 

Nu mag de wijn minimaal een maand rusten.

De kleine schilletjes zakken vanzelf naar de bodem van de fles. Deze fase duurt ongeveer 3/4 jaar.

 

 

 

De suikers in het druivensap worden omgezet naar alcohol en CO2.

Het gas ontsnapt door het waterslot, de belletjes in het waterslot zijn goed te zien.

Ook op het vloeistofoppervlak zijn kleine bubbeltjes te zien. 

Dit gistingsproces duurt paar dagen. 

Op 19 oktober 2023 heb ik de wijn vanuit een 10 liter fles naar twee 5 liter flessen overgeheveld.

Op de bodem van de 10 liter fles ligt het overgebleven bezinksel.

Na het overhevelen heb ik de twee gistingsflessen in de wijnkelder gezet.

Dit is een 5 liter gistingsfles.

Om deze goed te vullen heb je ongeveer 8 kg druiven nodig.

Op 24 december 2023 heb ik de wijn weer overgeheveld van de twee 5 liter flessen naar een 10 liter fles. De 10 liter fles heb ik bijgevuld met druivensap.

3 kleine wijnflesjes gevuld met wijn, december 2023.

16 juli 2024.

De flessen worden schoongemaakt met water en sulfiet.

Het bottelen van de wijn.

De wijn zit in de flessen. 

Op het etiket staat Banakkerwijn 2023.